iPhone 12 Vervanging van de naar achteren gerichte camera’s

Inleiding

Gebruik deze handleiding om te achterste camera’s van je iPhone 12 te verwijderen en te vervangen. Alle cameramodules worden als één geheel vervangen.

Gereedschap

 • P2 Pentalobe Screwdriver iPhone
 • iOpener
 • iFixit Opening Picks (Set of 6)
 • Suction Handle
 • Tri-point Y000 Screwdriver
 • Spudger
 • Tweezers
 • Phillips #00 Screwdriver

Onderdelen

Stap 1 Verwijder de pentalobe-schroeven

Ontlaad de batterij van je iPhone, voordat je met deze handleiding begint, tot onder de 25%. Een geladen lithium-ion batterij kan in brand vliegen en/of exploderen als deze per ongeluk wordt doorboord.
 • Ontlaad de batterij van je iPhone, voordat je met deze handleiding begint, tot onder de 25%. Een geladen lithium-ion batterij kan in brand vliegen en/of exploderen als deze per ongeluk wordt doorboord.

 • Schakel je iPhone uit voordat je begint met het demonteren van je toestel.

 • Verwijder de twee 6.75 mm lange P2 pentalobe-schroeven aan de onderkant van je iPhone.

 • Het openen van het iPhone-scherm zal de waterdichte pakkingen aantasten. Zorg dat je vervangende pakkingen klaar hebt liggen voordat je verder gaat, of zorg dat je je toestel niet aan water blootstelt als je je iPhone zonder pakkingen weer in elkaar zet.

Stap 2 Verwarm de onderkant van de iPhone

Verwarm de onderkant van de iPhone om de lijm onder het scherm te verzwakken. Zo wordt het makkelijker het scherm te openen.
 • Verwarm de onderkant van de iPhone om de lijm onder het scherm te verzwakken. Zo wordt het makkelijker het scherm te openen.

 • Gebruik hiervoor een föhn, een warmtepistool of verwarm een iOpener en leg deze gedurende een minuut op de onderkant van de iPhone om de lijm eronder te verzwakken.

Stap 3 Druk je zuignap(pen) op het scherm

De volgende twee stappen laten je zien hoe je de iSclack gebruikt. De iSclack is een handige tool die we aanraden aan iedereen die vaker reparaties uitvoert. Als je geen gebruik maakt van de iSclack kun je de volgende twee stappen overslaan voor een alternatieve methode.Als de plastic dieptemeter nog steeds in het midden van de iSclack zit, kun je deze nu verwijderen—deze is namelijk niet nodig voor grotere iPhone's zoals de iPhone 12.
 • De volgende twee stappen laten je zien hoe je de iSclack gebruikt. De iSclack is een handige tool die we aanraden aan iedereen die vaker reparaties uitvoert. Als je geen gebruik maakt van de iSclack kun je de volgende twee stappen overslaan voor een alternatieve methode.

 • Als de plastic dieptemeter nog steeds in het midden van de iSclack zit, kun je deze nu verwijderen—deze is namelijk niet nodig voor grotere iPhone’s zoals de iPhone 12.

 • Plaats de zuignappen aan de onderkant van de telefoon op het scherm—een op de voorkant en een op de achterkant.

 • Druk beide zuignappen stevig vast.

 • Als het glas van je scherm gebarsten is, kun je deze beplakken met doorzichtige tape. Dit houdt het scherm en de scherven bij elkaar en maakt het zo mogelijk voor de zuignappen om zich vast te zuigen. De iSclack bevat ook twee stukken tape voor deze stap,

Stap 4 Til het scherm lichtjes omhoog

Houd je iPhone stevig vast en druk de handvatten van de iSclack naar elkaar toe om de scherm van de achterste behuizing te scheiden.Probeer het scherm nog niet volledig te verwijderen; een kleine opening aan de onderkant van de telefoon is meer dan genoeg.Steek een openingsplectrum aan de onderkant van de telefoon in de opening onder het scherm.
 • Houd je iPhone stevig vast en druk de handvatten van de iSclack naar elkaar toe om de scherm van de achterste behuizing te scheiden.

 • Probeer het scherm nog niet volledig te verwijderen; een kleine opening aan de onderkant van de telefoon is meer dan genoeg.

 • Steek een openingsplectrum aan de onderkant van de telefoon in de opening onder het scherm.

 • Sla de volgende twee stappen over.

Stap 5 Druk een zuignap op je scherm

Als je een enkele zuignap gebruikt, druk je deze op de onderkant van je telefoon, waarbij je de rand van het glas probeert te vermijden.Als het glas van je scherm gebarsten is, kun je deze met wat doorzichtige tape beplakken. Zo kan de zuignap zich alsnog vastzuigen. Als alternatief kun je er ook voor kiezen om zeer sterke tape te gebruiken in plaats van de zuignap. Als dat alles niet lukt, kun je je zuignap op je scherm lijmen met secondelij,.
 • Als je een enkele zuignap gebruikt, druk je deze op de onderkant van je telefoon, waarbij je de rand van het glas probeert te vermijden.

 • Als het glas van je scherm gebarsten is, kun je deze met wat doorzichtige tape beplakken. Zo kan de zuignap zich alsnog vastzuigen. Als alternatief kun je er ook voor kiezen om zeer sterke tape te gebruiken in plaats van de zuignap. Als dat alles niet lukt, kun je je zuignap op je scherm lijmen met secondelij,.

Stap 6 Til het scherm lichtjes omhoog

Trek de zuignap met een stevige, constante kracht omhoog om zo een kleine opening te creëren tussen het voorste schermpaneel en de achterste behuizing.Steek een openingsplectrum in de zojuist door jou gecreëerde opening.De waterdichte kleefstrip die het scherm vasthoudt, is erg sterk: het creëren van de opening kan daarom heel wat kracht kosten. Als je moeite hebt met het creëren van de opening, zul je meer warmte moeten gebruiken om het scherm daarna heen en weer en op en neer te wiebelen, zodat er genoeg ruimte ontstaat voor het inbrengen van je plectrum.
 • Trek de zuignap met een stevige, constante kracht omhoog om zo een kleine opening te creëren tussen het voorste schermpaneel en de achterste behuizing.

 • Steek een openingsplectrum in de zojuist door jou gecreëerde opening.

 • De waterdichte kleefstrip die het scherm vasthoudt, is erg sterk: het creëren van de opening kan daarom heel wat kracht kosten. Als je moeite hebt met het creëren van de opening, zul je meer warmte moeten gebruiken om het scherm daarna heen en weer en op en neer te wiebelen, zodat er genoeg ruimte ontstaat voor het inbrengen van je plectrum.

Stap 7 Scheid het scherm van de lijm

Schuif je openingsplectrum langs de linker onderhoek en langs de linkerzijde van de iPhone naar boven en snijd onderweg alle lijm door die je tegenkomt.Steek je plectrum niet te ver in je toestel, aangezien je daarmee riskeert de schermkabels aan deze kant van de iPhone te beschadigen. Steek je plectrum slechts een aantal millimeter in je toestel, zodat deze niet verder komt dan de buitenste rand van het scherm.Steek je plectrum niet te ver in je toestel, aangezien je daarmee riskeert de schermkabels aan deze kant van de iPhone te beschadigen. Steek je plectrum slechts een aantal millimeter in je toestel, zodat deze niet verder komt dan de buitenste rand van het scherm.
 • Schuif je openingsplectrum langs de linker onderhoek en langs de linkerzijde van de iPhone naar boven en snijd onderweg alle lijm door die je tegenkomt.

 • Steek je plectrum niet te ver in je toestel, aangezien je daarmee riskeert de schermkabels aan deze kant van de iPhone te beschadigen. Steek je plectrum slechts een aantal millimeter in je toestel, zodat deze niet verder komt dan de buitenste rand van het scherm.

Stap 8

Steek je plectrum opnieuw in de onderkant van je iPhone en schuif 'm deze keer langs de rechter onderhoek en via de rechterzijde naar boven. Snijd opnieuw alle lijm door die je tegenkomt.Steek je plectrum niet te ver in je toestel, aangezien je daarmee riskeert de onderdelen in je telefoon te beschadigen.Steek je plectrum niet te ver in je toestel, aangezien je daarmee riskeert de onderdelen in je telefoon te beschadigen.
 • Steek je plectrum opnieuw in de onderkant van je iPhone en schuif ‘m deze keer langs de rechter onderhoek en via de rechterzijde naar boven. Snijd opnieuw alle lijm door die je tegenkomt.

 • Steek je plectrum niet te ver in je toestel, aangezien je daarmee riskeert de onderdelen in je telefoon te beschadigen.

Stap 9

De bovenkant van het scherm is bevestigd met zowel lijm als klemmen.Steek je plectrum in de rechterzijde van de telefoon. Schuif deze om de rechter bovenhoek heen en langs de bovenkant van de telefoon.Steek je plectrum weer niet verder dan een aantal millimeters in je toestel—maximaal de breedte van de buitenste schermrand—of je riskeert het beschadigen van de sensormodule in het voorste paneel.
 • De bovenkant van het scherm is bevestigd met zowel lijm als klemmen.

 • Steek je plectrum in de rechterzijde van de telefoon. Schuif deze om de rechter bovenhoek heen en langs de bovenkant van de telefoon.

 • Steek je plectrum weer niet verder dan een aantal millimeters in je toestel—maximaal de breedte van de buitenste schermrand—of je riskeert het beschadigen van de sensormodule in het voorste paneel

Stap 10 Open de iPhone

Als je je zuignap of iSclack nog niet hebt verwijderd, doe je dat nu.Open de iPhone door het scherm vanaf de rechterkant open te klappen, zoals je bij een boek zou doen.Probeer het scherm nog niet volledig te verwijderen, aangezien deze, door middel van een aantal kwetsbare lintkabels, nog steeds is verbonden met het logic board van de iPhone.
 • Als je je zuignap of iSclack nog niet hebt verwijderd, doe je dat nu.

 • Open de iPhone door het scherm vanaf de rechterkant open te klappen, zoals je bij een boek zou doen.

 • Probeer het scherm nog niet volledig te verwijderen, aangezien deze, door middel van een aantal kwetsbare lintkabels, nog steeds is verbonden met het logic board van de iPhone.

 • Laat het opengeklapte scherm tegen een object leunen, zodat je op veilige wijze aan de telefoon kunt werken.

 • Zorg dat je het scherm, bij het weer in elkaar zetten van je toestel, op de juiste positie legt, zodat de klemmen op een lijn komen met het frame en druk de bovenkant van het scherm vervolgens als eerste vast. Als je het scherm niet vast voelt of hoort klikken, zul je de staat van de klemmen moeten checken om te zien of ze niet gebogen zijn.

Stap 11 Schroef de cover van de batterij- en schermaansluiting los

Verwijder de twee 1.1 mm lange Y000-schroeven die de covers van de batterij- en schermaansluitingen bevestigen.
 • Verwijder de twee 1.1 mm lange Y000-schroeven die de covers van de batterij- en schermaansluitingen bevestigen.

 • Zorg dat je, tijdens deze reparatie, goed bijhoudt welke schroeven waarvandaan komen, zodat je zeker weet dat deze op de juiste plek terug worden geplaatst. Zo voorkom je dat je je iPhone beschadigt.

 • Dit is, tijdens het weer in elkaar zetten van je toestel, een goed moment om je iPhone aan te zetten en alle functies te checken, voordat je je iPhone weer definitief sluit. Zorg dat je je iPhone weer uitschakelt als je verder gaat met de reparatie.

Stap 12 Verwijder de cover van de batterij- en schermaansluiting

Verwijder de cover.
 • Verwijder de cover.

Stap 13 Koppel de batterij los

Gebruik je spudger of een nagel om de batterijaansluiting uit het contact op het logic board omhoog te duwen.Probeer te voorkomen dat je de zwarte, siliconen zegels rondom deze en andere bordaansluitingen beschadigt. Deze pakkingen bieden extra bescherming tegen water- en stofindringing.
 • Gebruik je spudger of een nagel om de batterijaansluiting uit het contact op het logic board omhoog te duwen.

 • Probeer te voorkomen dat je de zwarte, siliconen zegels rondom deze en andere bordaansluitingen beschadigt. Deze pakkingen bieden extra bescherming tegen water- en stofindringing.

 • Buig de aansluiting lichtjes weg van het logic board om te voorkomen dat deze per ongeluk contact maakt met het contact op het logic board en zo de telefoon inschakelt tijdens de reparatie.

Stap 14 Koppel de schermkabel los

Gebruik een spudger of een nagel om de schermkabelaansluiting los te koppelen.Om drukaansluitingen als deze weer aan te sluiten, breng je deze op de juiste positie boven het contact aan en druk je eerst de ene kant en dan pas de andere kant vast. Druk de aansluiting niet via het midden vast, want als de aansluiting niet goed zit, zul je op deze wijze de pinnen buigen en deze mogelijk permanent beschadigen.
 • Gebruik een spudger of een nagel om de schermkabelaansluiting los te koppelen.

 • Om drukaansluitingen als deze weer aan te sluiten, breng je deze op de juiste positie boven het contact aan en druk je eerst de ene kant en dan pas de andere kant vast. Druk de aansluiting niet via het midden vast, want als de aansluiting niet goed zit, zul je op deze wijze de pinnen buigen en deze mogelijk permanent beschadigen.

Stap 15 Koppel de digitizerkabel los

Gebruik een spudger of een nagel om de kabelaansluiting van de digitizer los te koppelen.Als een van de functies van het scherm niet goed werkt na deze reparatie, kun je de batterij loskoppelen en de batterijaansluiting opnieuw aansluiten: zorg dat je deze goed hoort of voelt vastklikken en dat er niets tussen de aansluiting en het contact zit.
 • Gebruik een spudger of een nagel om de kabelaansluiting van de digitizer los te koppelen.

 • Als een van de functies van het scherm niet goed werkt na deze reparatie, kun je de batterij loskoppelen en de batterijaansluiting opnieuw aansluiten: zorg dat je deze goed hoort of voelt vastklikken en dat er niets tussen de aansluiting en het contact zit.

Stap 16 Schroef de cover van de voorste sensoraansluiting los

Gebruik een Y000-schroevendraaier om de vier schroeven, die de cover van de voorste sensoraansluiting bevestigen, los te schroeven.
 • Gebruik een Y000-schroevendraaier om de vier schroeven, die de cover van de voorste sensoraansluiting bevestigen, los te schroeven.

 • Drie 1.1 mm lange schroeven.

 • Eén 1.4 mm lange schroef.

Stap 17 Verwijder de cover van de voorste sensoraansluiting

Klap de cover vanaf de linkerkant open totdat de kleine klem aan de rechterkant loskomt.Verwijder de cover.Steek, bij het weer in elkaar zetten van je toestel, eerst de klem aan de rechterkant in de opening. Vervolgens kun je de rest van de cover bevestigen.
 • Klap de cover vanaf de linkerkant open totdat de kleine klem aan de rechterkant loskomt.

 • Verwijder de cover.

 • Steek, bij het weer in elkaar zetten van je toestel, eerst de klem aan de rechterkant in de opening. Vervolgens kun je de rest van de cover bevestigen.

Stap 18 Koppel de voorste sensoren los

Gebruik een spudger of een nagel om de kabelaansluiting van de voorste sensormodule los te koppelen.Gebruik een spudger of een nagel om de kabelaansluiting van de voorste sensormodule los te koppelen.
 • Gebruik een spudger of een nagel om de kabelaansluiting van de voorste sensormodule los te koppelen.

Stap 19 Verwijder de schermmodule

Verwijder de schermmodule.
 • Verwijder de schermmodule.

 • Tijdens het weer in elkaar zetten van je toestel is dit een goed moment om even te pauzeren om de waterdichte kleef strips langs de buitenkant van het scherm te vervangen.

Stap 20 Schroef de cameracover los

Verwijder de vijf schroeven die de naar achteren gerichte camerasensor bevestigen:
 • Verwijder de vijf schroeven die de naar achteren gerichte camerasensor bevestigen:

 • Eén 1.7 mm lange PH00-schroef.

 • Vier 1.6 mm lange Y000-schroeven.

Stap 21 Verwijder de cameracover

Til de cameracover op vanaf de kant die het dichtst bij het logic board ligt en verwijder de cover.Om de cameracover weer te bevestigen, steek je eerst het uitstekende deel aan de rand in de opening in het frame van de telefoon. Vervolgens kun je de hele cover terugdraaien.
 • Til de cameracover op vanaf de kant die het dichtst bij het logic board ligt en verwijder de cover.

 • Om de cameracover weer te bevestigen, steek je eerst het uitstekende deel aan de rand in de opening in het frame van de telefoon. Vervolgens kun je de hele cover terugdraaien.

Stap 22 Koppel de cameramodule los

Gebruik een spudger of een nagel om de kabelaansluiting van de eerste camera los te koppelen door deze in een rechte beweging uit het contact omhoog te wrikken.Gebruik een spudger of een nagel om de kabelaansluiting van de eerste camera los te koppelen door deze in een rechte beweging uit het contact omhoog te wrikken.
 • Gebruik een spudger of een nagel om de kabelaansluiting van de eerste camera los te koppelen door deze in een rechte beweging uit het contact omhoog te wrikken.

Stap 23

Gebruik een spudger of een van je nagels om de kabelaansluiting van de tweede camera los te koppelen door deze in een rechte beweging uit het contact omhoog te duwen.Gebruik een spudger of een van je nagels om de kabelaansluiting van de tweede camera los te koppelen door deze in een rechte beweging uit het contact omhoog te duwen.
 • Gebruik een spudger of een van je nagels om de kabelaansluiting van de tweede camera los te koppelen door deze in een rechte beweging uit het contact omhoog te duwen.

Stap 24 Verwijder de naar achteren gerichte camera’s

Gebruik de punt van je spudger om de cameramodule uit de iPhone te tillen.Verwijder de naar achteren gerichte camera's.Verwijder de naar achteren gerichte camera's.
 • Gebruik de punt van je spudger om de cameramodule uit de iPhone te tillen.

 • Verwijder de naar achteren gerichte camera’s.